Vecka 3 – Balans

Princip nummer två – BALANS. Balans i en målning behöver inte betyda att den måste vara symmetrisk, det kan lika gärna handla om balans mellan färger och kombinationen av element i bilden. På samma sätt behöver inte balans i ditt liv vara exakt mätbar i saker eller aktiviteter. Balans omfattar energier, mix av människor, tempo och innehåll. Balans inkluderar sinne, kropp och själ. Hur är din balans? Är du i balans eller ur balans? Vad är det för mycket eller för lite av? Gör övningen nedan och se vilka svar du får.

Balansteckning

Ta ett papper, dela in det i sex delar (genom att vika eller rita). Skriv i varje del en rubrik/ett ord som beskriver BALANS för dig, det kan vara något övergripande eller något väldigt specifikt. När du har sex ord går du tillbaka och ritar/målar hur detta ord ”ser ut” för dig. Du kan använda penna, kritor eller pensel. Tänk form och färg och se vad som skapas av din hand och ditt omedvetna, kanske det blir det ”ingenting” eller ”någonting” eller en prick. Du kommer väl ihåg? Det blir precis som det ska, låt din högra hjärnhalva guida dig.

En variant på övningen är att göra den på ett specifikt område i ditt liv, där du för stunden upplever obalans. T ex på jobbet – skriv då ner orden som beskriver det ideala jobbet och rita bilderna. Vad behöver du göra/förändra för att få balans?

2014-01-26 16.25.50