Vecka 1 – Introduktion och uppvärmning

Då drar vi igång och sätter fart på vår kreativitet! Vad är egentligen poängen med att vara kreativ? Vad innebär det? Att utmana regler, gå bortom begräsningar, att tysta din inre kritiker, att skapa nytt, att bli fri, att bryta mönster. Jaa, vad tycker du?

fyrkant cutFör mig är måleriet ett sätt att vara kreativ. Genom att skapa och betrakta konst utifrån åtta principer: Fokus, Balans, Proportion, Enighet, Harmoni, Kontrast, Rytm och Repetition, har jag fått syn på nya saker. Principerna kan du även använda när du tittar på dig själv och skapar ditt liv. Vi kommer utforska en princip i veckan och du får möjlighet att reflektera över hur respektive princip ser ut för dig. Den här veckan är det uppvärmning, en mjukstart inför kommande övningar.

Övningarna är enkla och det fina är att du behöver inte vara konstnär eller ens tycka att du kan måla för att göra dem. Redan här kanske den inre kritikern har vaknat till liv? Dags att utmana! Det du kommer behöva är enkelt material, du hittar en lista över det och tips på inköpsställen här.

Dela gärna dina alster, idéer och tankar med andra. Det kan vara en del i träningen (vad ska andra tycka?)…

UPPVÄRMNING 1 – Klotterteckning

Sätt pennan/kritan på ett papper, blunda och klottra i ca 3 sekunder. Öppna ögonen, betrakta och fyll på med linjer, former, färg. Se vad som döljer sig i klottret. Utmaning – gör det utan att tänka! Fortsätt i några minuter och när du är klar, skriv ner de 5 första orden som kommer till dig. Reflektera över hur hänger detta ihop med dig och ditt liv. Den här övningen kan du göra många gånger, varje dag eller närhelst du kommer över papper och penna. På vilket sätt blir det lika eller olika?

Steg 1 (ett exempel)           Steg 2 (ett exempel)

klotterckltter2

 

 

 

UPPVÄRMNING 2 – Måla är energi

Skriv först ned hur du känner dig innan du börjar. Välj sen en färg på penna/krita. Fundera inte så mycket på varför, utan ta den färg som verkar viktigast just nu. Avsätt 5 minuter, och det är viktigt att d…u fortsätter i fem minuter, även om du kan tyckas vara färdig, det är din vänstra hjärnhalva som pratar… Vad händer när du utmanar den och fortsätter? Börja ”kludda” på pappret. Det kan vara olika former av ”kludd”, cirklar, linjer, kurvor, storlekar – fortsätt med samma färg. Fyll pappret och fyll det lite mer tills tiden är slut. Skriv sen ner hur det känns nu och vilka tankar du har efter övningen. Kan du se något mönster i ditt kludd? Någon form som kommer igen?

Så här kan det bli…

energi 1 energi2